BEGELEIDING BIJ HOOGGEVOELIGHEID.

 

hsp, hooggevoelig,hoogsensitief

 

Wetenschappelijk is al aangetoond dat één op de vijf mensen hooggevoelig zijn maar dat de meeste onder ons zich daar niet bewust van zijn. Gelukkig komt daar langzaamaan verandering in.

Hooggevoelige personen (HSP) zijn gevoeliger via hun zintuigen. 

Dit wil zeggen dat je heel intuïtief bent en daardoor snel gevoelens

van andere aanvoelt, maar ook geuren, smaken en geluiden intenser waarneemt.

Ze kunnen ook last hebben van teveel prikkels bij veel drukte, fel licht en harde geluiden. Op zich is hooggevoeligheid een immense 

kracht maar velen onder ons weten niet zo goed hoe ermee om te gaan, waardoor het eerder als een last aanvoelt. Het gevaar hiervan is dat de gevoelens die een hooggevoelig iemand binnenkrijgt heel dikwijls persoonlijk worden genomen.  Dit alles kan je het gevoel geven anders te zijn dan anderen, dat je niet goed genoeg bent of alles verkeerd doet waardoor je onterecht denkt dat er iets mis is met jou. 

Soms gaat het zover dat er gedragsproblemen en/of gezondheidsklachten ontstaan.

In deze overprikkelende tijd neemt hooggevoeligheid ook sterk toe en dat laten vooral steeds meer en meer kinderen ons zien.

Een kind met hooggevoeligheid heeft veel nood aan rust, duidelijkheid, begrip en houdt niet van plotselinge veranderingen zonder dat ze hierop voorbereid worden. 

Als volwassene is het belangrijk dat je goed naar je lichaam luistert, dat je jezelf niet vergaloppeerd maar de rust neemt die een hooggevoelig iemand nodig heeft. Blijf je toch maar doordoen dan kan dit uitmonden in een depressie of burn-out.

 

Bij de begeleiding van volwassenen met hoogsensitiviteit tracht ik ernaar om jezelf naar waarde te schatten en te leren dat je al het negatieve wat je dikwijls aanvoelt niet zelf bent en je leven niet moet laten bepalen.

De begeleiding van kinderen met hooggevoeligheid wordt afgestemd naar de noden van het kind en kan met of zonder de ouder(s) doorgaan.

Als je weet hoe met gevoeligheid om te gaan dan maakt het je een gelukkig mens.

 

Hier nog enkele eigenschappen van hooggevoeligheid:

 -merken veel details op

 -voelen stemmingen van anderen aan

 -hebben een rijke innerlijke beleving                                   

 -dromen, fantaseren en overwegen veel

 -zijn zorgzaam en bewust

 -doen dingen graag in hun eigen tempo

 -worden door schoonheid diep beroerd

 -houden van stilte en rust

 

 

De begeleiding gebeurt steeds individueel.

Graag een afspraak. Klik hier.

 


HOOGGEVOELIGHEID MAAKT HET LEVEN MOOI.